Što je endometrioza?

Jedna od deset žena pati od endometrioze, nedovoljno dijagnosticiranog i krajnje pogrešno shvaćenog stanja koje može rezultirati bolnim mjesečnicama, neplodnošću i stalnom boli u zdjelici. Evo što trebate znati o simptomima endometrioze, kako je liječiti i kako spriječiti da se razvije.

Endometrioza je stanje u kojem endometrij, tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice, raste izvan maternice. To može uzrokovati bol, nepravilno krvarenje i druge simptome. Endometrioza najčešće pogađa žene u generativnoj dobi, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Postoji nekoliko mogućih uzroka endometrioze, no točan uzrok nije poznat. To uključuje neravnotežu ženskih spolnih hormona, genetiku, probleme s imunološkim sustavom, ozljede zdjeličnih organa tijekom operacije ili nesreće, određene infekcije poput klamidije ili HIV/AIDS-a ili prethodno liječenje raka.

Neke osobe s endometriozom možda nemaju prepoznatljive čimbenike rizika. U nekim slučajevima endometrioza se javlja u obiteljima. Bol uzrokovana endometriozom razlikuje se od osobe do osobe i može varirati od blage nelagode do iscrpljujućih grčeva. Ozbiljnost boli ne mora nužno odgovarati opsegu prisutne bolesti. Bolne menstruacije (dismenoreja) i grčevi u donjem dijelu trbuha obično se javljaju prije menstruacije.

Koji su simptomi?

Endometrioza može uzrokovati bol, teško krvarenje i druge probleme. Također nema očitih simptoma za rano otkrivanje. Možda se neće dijagnosticirati sve dok ne osjetite bol tijekom menstruacije ili spolnog odnosa, na primjer. Žene s endometriozom mogu doživjeti kroničnu bol u zdjelici i intenzivne menstrualne grčeve; također mogu imati problema sa ostvarivanjem trudnoće jer ožiljci od ove bolesti otežavaju putovanje jajašca kroz vaše jajovode kako bi se susrelo sa spermom radi oplodnje.

Lječenje endometrioze?

Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. To uključuje lijekove protiv bolova, hormonsku terapiju i operaciju. Neke žene smatraju da akupunktura ili druge alternativne terapije također pomažu. Endometrioza može biti kronično stanje, stoga je važno pronaći plan liječenja koji vam odgovara i pridržavati ga se. Kirurgija nije uvijek opcija, stoga svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima prije donošenja bilo kakve odluke. Blagi slučajevi endometrioze mogu s vremenom nestati sami od sebe bez ikakve intervencije.

Ali ako imate umjerene do teške simptome, najbolje je odmah potražiti liječničku pomoć i postaviti dijagnozu što je prije moguće. Vaš liječnik će vam vjerojatno propisati lijekove (kao što su kontracepcijske pilule) za liječenje hormonalnih promjena u vašem tijelu koje uzrokuju rast tkiva endometrioze. Hormonska terapija usporava rast stanica, a istovremeno ublažava neke upale koje uzrokuju snižavanjem razine estrogena.

U intenzivnijim slučajevima liječnik može predložiti kirurške zahvate poput histerektomije (uklanjanje maternice), ovariektomije (uklanjanje jajnika) ili laserske ablacije (uništavanje). Ovi kirurški zahvati mogu zaustaviti bilo kakav daljnji razvoj ili oštećenje uklanjanjem dijelova na kojima bi stanice endometrioze obično rasle.

Gdje mogu dobiti pomoć?

Ako mislite da možda imate endometriozu, važno je posjetiti liječnika koji vam može pomoći u dijagnosticiranju i liječenju stanja. Postoje brojni načini liječenja endometrioze, a najbolji pristup ovisi o težini vaših simptoma. Ako imate blage simptome, lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta mogu biti sve što trebate.

Za teže simptome liječnik može propisati hormonsku terapiju ili operaciju. Kirurgija je obično opcija za žene s teškim simptomima koje žele zatrudnjeti u budućnosti. Hormonska terapija također može biti propisana ako niste zainteresirani za trudnoću, ali biste željeli bolje upravljati bolovima. Ako se ne liječi, endometrioza može dovesti do neplodnosti, ožiljaka na zdjelici

Similar Posts