atopijski dermatitis simptomi

Atopijski dermatitis: Više od stanja kože

Atopijski dermatitis, također poznat kao atopijski ekcem, je stanje kože koje pogađa veliki broj ljudi, uglavnom djece i mladih odraslih osoba. Ovo stanje može uzrokovati svrbež i upalu kože te može ostaviti oboljelog da se osjeća društveno izoliranim zbog svog neuglednog izgleda. Ako je vama ili nekome koga poznajete dijagnosticiran atopijski dermatitis, ovaj članak će vam pomoći da naučite sve što trebate znati o ovom često pogrešno shvaćenom stanju kože.

Uzroci atopijskog dermatitisa

Ako je vašem novorođenčetu dijagnosticiran atopijski dermatitis, važno je razumjeti kako i zašto je počeo. Dermatolozi vjeruju da najmanje dva čimbenika doprinose razvoju simptoma atopijskog dermatitisa kod dojenčeta. Prvo, vjerojatno postoji genetska predispozicija (vaše dijete je naslijedilo povećanu osjetljivost na AD). Drugi čimbenik je izloženost okolišu. Određene tvari izazivaju izbijanje bolesti kod djece koja su genetski predisponirana. Neki od ovih pokretača su poznati; neki su još uvijek nepoznati, a drugi mogu biti jedinstveni za svako pojedino dijete. Na primjer, prema nedavnom istraživanju objavljenom u Pediatrics, čini se da dojenje smanjuje rizik od AD-a vaše bebe, dok izlaganje dimu cigareta vjerojatno povećava rizik.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis se ne odnosi samo na suhe, ljuskave mrlje na koži koje mogu svrbjeti i peći. To je kronično, upalno stanje s fizičkim, psihičkim i društvenim manifestacijama koje mogu imati značajan utjecaj na rast i razvoj vašeg djeteta, kao i na kvalitetu njegovog života. Djeca s atopijskim dermatitisom često imaju poteškoća sa spavanjem; često se bude zbog jakog svrbeža. To narušava obrasce spavanja – utječe na školski uspjeh i svakodnevnu rutinu – i stvara još veću frustraciju za djecu koja se ne mog prestati češati. Simptomi često fluktuiraju zbog sezonskih promjena vlažnosti, temperature, alergija i razine stresa; to znači da se upale mogu pojaviti u tim vremenima bez upozorenja ili biti nepredvidive u smislu kada se pojave ili koliko dugo traju.

Dijagnoza

Atopijski dermatitis, također poznat kao ekcem, smatra se kroničnim upalnim poremećajem kože koji karakteriziraju svrbež, crvene i suhe mrlje na koži. Ključna riječ u toj rečenici je kronična jer ako patite od atopijskog dermatitisa, mjesecima (ili čak godinama) suočavat ćete se s napadima prije nego što osjetite bilo kakvo olakšanje. Možda se ne čini da ne može biti puno gore od toga da ste prekriveni ružnim i neugodnim osipima, ali često se pacijenti dodatno suočavaju s tjeskobom ili depresijom zbog svoje stalne nelagode.

Mogućnosti liječenja

Važno je liječiti AD kako se ne bi pogoršao i proširio na druge dijelove tijela. Dostupne su mnoge različite mogućnosti liječenja ovisno o vašim individualnim simptomima. Vaš će liječnik preporučiti liječenje na temelju toga koliko su teški simptomi i koliko dugo ih imate. Svakako se obratite liječniku dermatologu i krenite s njegovima preporukama.

Lijekovi

Steroidi koji se mogu kupiti bez recepta mogu pomoći u smirivanju napadaja, ali se obično ne preporučuju zbog njihove snage i potencijala za nuspojave. Međutim, ako imate blage slučajeve atopijskog dermatitisa, oni mogu biti od pomoći u ubrzavanju vremena ozdravljenja. Antihistaminici su još jedna opcija za isprobavanje; kada se primjenjuju lokalno, mogu pružiti olakšanje od svrbeža i iritacije. Međutim, ovi lijekovi ne dolaze bez rizika – antihistaminici mogu uzrokovati pospanost ili ubrzan rad srca kod nekih osoba.

Similar Posts