Prednosti korištenja oksimetra

Pulsni oksimetar je neprocjenjiv alat koji se može koristiti za dobivanje vrijednih informacija o tijelu u stvarnom vremenu. U bolnicama liječnici često koriste ove uređaje za praćenje razine kisika u krvi pacijenta, otkucaja srca, brzine disanja i još mnogo toga kako bi pacijentu pružili najbolju moguću skrb. Izvan bolničkog okruženja, pulsne oksimetre mogu koristiti pojedinci svih dobnih skupina koji su zainteresirani za praćenje svog zdravlja. Čitajte dalje kako biste saznali više o tome kako pulsni oksimetri rade i zašto su toliko korisni u različitim scenarijima.

Što je oksimetar?

Oksimetar je uređaj koji se koristi za mjerenje razine kisika u krvi. Postoje dvije glavne vrste – zapešće i vrh prsta – i obje mjere hemoglobin u arterijskoj krvi. Arterijska krv je u najvišoj koncentraciji, što znači da kada vaši brojevi pokazuju niske razine kisika, trebate hitnu liječničku pomoć. Zato liječnici preporučuju nošenje oksimetra tijekom cijelog dana; može vas upozoriti na potencijalne probleme prije nego što postanu ozbiljni. Nošenje također pomaže u praćenju stanja poput apneje u snu ili plućne hipertenzije (visok krvni tlak u plućima).

Što znače brojevi?

Postoje tri različita broja koja ćete vidjeti na očitanju oksimetra. Prvi broj je SpO2 ili zasićenost kisikom. Ovaj broj daje postotnu vrijednost koliko kisika ima u vašoj krvi u usporedbi s onim što bi bilo prisutno da je potpuno zasićena kisikom na razini mora. Veći broj označava više (ili skoro zasićenje) kisika u krvi. Ako udišete sobni zrak, na primjer, vaša zasićenost kisikom trebala bi biti blizu 100 posto. Međutim, ako udišete dodatni kisik, on bi mogao biti čak 99 posto. Niže od toga i vaš će liječnik možda htjeti prilagoditi vaše dodatne postavke kisika.

Zašto odabrati pulsni oksimetar na vrhu prsta?

Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta pulsnih oksimetara, ali svi služe jednoj glavnoj svrsi: mjerenju razine zasićenosti krvi kisikom. Jednostavni su za korištenje i praktični, što ih čini popularnim među sportašima, kao i među ne-sportašima. Većinu pulsnih oksimetara na vrhu prsta mogu koristiti svi bez obzira na dob ili zdravstveno stanje; jednostavno ga stavite na prst, uključite ga i pritisnete gumb. Oksimetar će tada prikazati razinu zasićenosti krvi kisikom u sekundama. To svakome olakšava provjeru razine kisika u krvi kod kuće bez potrebe za kompliciranim zahvatima sa skupom opremom u liječničkoj ordinaciji.

Kako se može koristiti ovaj uređaj za mjerenje vlastite razine kisika u krvi?

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi osoba mogla smatrati potrebnim izmjeriti vlastitu razinu kisika u krvi. Ako ste imali bilo kakve operacije, doživjeli ste ozljedu glave, ili patite od KOPB-a ili drugih plućnih bolesti, možda ćete morati znati razinu kisika u krvi u bilo kojem trenutku. Osim toga, postoje obični ljudi koji samo žele biti sigurni da se brinu o sebi na zdrav način. Pulsni oksimetar je jedan takav uređaj koji će vam omogućiti upravo to.

Sažetak pregleda

Oksimetar je uređaj koji se koristi za mjerenje i analizu razine kisika u krvi. Dok oksimetre najčešće koriste pacijenti sa srčanim bolestima, oni također mogu biti od pomoći za mjerenje razine kisika kod osoba s bubrežnom bolešću, dijabetesom ili drugim stanjima koja uzrokuju lošu cirkulaciju. Koristite ove uređaje za redovito praćenje zdravlja i praćenje učinkovitosti vašeg plana liječenja. Važno je imati na umu da, iako vam mogu pomoći u upravljanju svojim stanjem, uvijek se trebate posavjetovati s liječnikom prije nego što napravite bilo kakve veće promjene u vašoj prehrani ili rutini vježbanja. Kada je u pitanju liječenje bilo koje ozbiljne bolesti, najbolje je ne raditi sami.

Izvor fotografije: https://webljekarna.vasezdravlje.com/

Similar Posts