Koji je vitamin pravi za vašu kosu?

Koji su najbolji vitamini za kosu? Neki od najpopularnijih su E, C i B-12, ali postoji mnogo drugih s obećavajućim učincima na zdrav rast i sjaj kose! Vitamine za kosu u ponudi ima svaka ljekarna ali prije nego što posjetite ljekarnu pročitajte ovaj vodič o prednostima raznih vitamina, njihovim nuspojavama i kako se primjenjuju na vaš režim njege kose. Osim što ćete pronaći pravi vitamin za svoju rutinu njege kose, također ćemo vas upoznati s drugim načinima na koje možete brinuti o svojim pramenovima ako odlučite da uzimanje vitamina nije za vas.

Odabir najboljih vitamina za kosu za vaš tip kose

Kada je u pitanju njega kose, jedan vitamin neće moći izliječiti sve. Umjesto toga, važno je odabrati vitamin za kosu koji je posebno prilagođen vašem tipu kose. Na primjer, ako imate suhu kosu i odaberete vitamin na bazi vode, velika je vjerojatnost da vam to neće puno koristiti.

Vitamin C

Primarna korist vitamina C u proizvodima za njegu kose proizlazi iz njegovih antioksidativnih svojstava. Antioksidansi pomažu u zaštiti vaše kose od oštećenja uzrokovanih oksidacijom (to je samo fensi riječ za hrđu). Zaštita vaše kose može spriječiti lomljenje kose i učiniti je mekšom i jačom. Čak i ako trenutno nemate nikakvih problema s kosom, dodavanjem dnevnog dodatka vitamina C možete osigurati da vaši pramenovi ostanu zdravi kako starite. Ako imate suhu ili oštećenu kosu, razmislite o proizvodima visokokvalitetnih brendova. Možda nećete vidjeti rezultate odmah, ali nakon nekoliko tjedana trebali biste primijetiti smanjenje kovrčanja i lomljenja.

Vitamini B3, B5, B6, B7

B vitamini su ključni za rast kose. Oni igraju ulogu u apsorpciji kisika i hranjivih tvari, što održava vašu kosu nahranjenom i hidratiziranom. Postoji toliko mnogo različitih vitamina B da je teško reći točno kakav učinak svaki od njih ima na vaše pramenove, ali nedostatak bilo kojeg od njih može dovesti do suhe ili oštećene kose. Ako imate suhu kosu, pokušajte svakodnevno unositi multivitamin s dodatnim B5 i B6!

Vitamin H

Ako počnete primjećivati ​​prorijeđenu kosu, mogli biste doći u iskušenje da posegnete za bočicom vitamina H. No, u mnogim slučajevima, ta vrsta dodatka prehrani neće učiniti ništa više nego povećati vaš proračun za njegu kose. Kako biste bili sigurni da je vaš novac dobro potrošen na proizvode koji pomažu da tanka kosa postane zdravija i gušća, potražite specijalizirani vitamin za njegu kose sa sastojcima koji su dokazano učinkoviti u kliničkim ispitivanjima. Neki od tih vitamina uključuju: biotin (povećava razinu prirodnog keratina za 33%), MSM (pomaže zaustaviti lomljenje) i ekstrakt ružmarina (poboljšava teksturu). Bioflavonoidi citrusa su još jedna opcija koja pomaže u borbi protiv peruti i suhog vlasišta.

Željezo i cink

Dobro uravnotežena prehrana može pomoći održavanju vaše kose u zdravom stanju i učiniti je jačom, ali ponekad naša tijela ne dobivaju sve što im treba samo hranom. Ako sumnjate da vam možda nedostaje željeza ili cinka (ili oboje), razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju suplemenata. Možda će moći predložiti određene vitamine koji su prikladni za žene sa suhom kosom. U nekim slučajevima može preporučiti zaseban dodatak namijenjen samo zdravlju kose. Iako nije neophodno, uzimanje ovih dodataka općenito će povećati vaš unos ključnih nutrijenata za značajnu količinu—i trebalo bi dovesti do zdravijih brava za kratko vrijeme!

Vitamin E

Ovaj vitamin pomaže u dodavanju sjaja i vlage suhoj kosi. Ako ste skloni suhoj kosi, razmislite o primjeni male količine ulja vitamina E (dostupnog u većini trgovina zdrave hrane) dvaput tjedno. Samo pomiješajte nekoliko kapi ulja vitamina E sa svojim omiljenim regeneratorom i nanesite ga nakon tuširanja. Nakon što pustite da se upije pet minuta, dobro isperite hladnom vodom. Ulje vitamina E također pomaže poboljšati lomljive nokte kada se redovito primjenjuje lokalno. Za najbolje rezultate odaberite ulje koje sadrži samo d-alfa-tokoferol acetat, a ne druge sintetičke ili umjetne sastojke; mnoge komercijalne marke sadrže ova punila.

Vitamini za kosu u tabletama

Dodavanje vitamina za kosu u vašu prehranu ne znači da ćete automatski vidjeti punije, jače pramenove. Učinkovitost dodataka za zdravlje kose ovisi i o genetici i o načinu života. Ako ne vidite poboljšanje nakon nekoliko mjeseci, možda je vrijeme da razmislite o njihovom uzimanju.

Similar Posts