Drvena kuća

Drvene kuće – stvari koje trebate znati

Odabir drvene kuće može se činiti jednostavnim izborom, ali zapravo treba uzeti u obzir puno toga. Drvene kuće dolaze u mnogo različitih stilova i mogu se graditi od nekoliko različitih vrsta drveta, što utječe na to koliko će kuća posla zahtijevati i koliko će dugo trajati. Osim toga, drvene kuće nisu jeftine – koštaju oko 20% više od iste kuće izgrađene od klasičnih materijala pa trebate znati da li se dodatni trošak isplati prije nego što se odlučite kupiti gotovu drvenu kuću ili unajmiti nekoga da vam je izgradi . Mi vam donosimo 6 stvari koje morate uzeti u obzir prije nego li se odlučiti za ovakvu vrstu kuće.

Odakle krenuti…

xKada odlučujete želite li drvenu kuću, najbolje je odrediti što želite od nje. Koja je vaša svrha gradnje? Kuća za stanovanje, vikendica ili manja kuća za pohranu stvari? Koji god da su vaši razlozi, provjerite jeste li 100% sigurni prije nego što uložite novac u bilo kakvu drvenu konstrukciju. Kad to shvatite, možete razmotriti ostale stvari.

Drvena Kuća Rosa – izvor: Webgradnja

Cijena drvene kuće

Ako razmišljate o gradnji ili kupnji drvene kuće, zapamtite da se dugoročna ušteda ne izjednačava automatski s trenutnom uštedom.

Odluka o kupnji drva mogla bi vam s vremenom uštedjeti novac, ali ako poveća troškove izgradnje, na kraju će vas koštati isto onoliko koliko bi koštali konvencionalni materijali. Zaključak: ako očekujete da ćete godinama živjeti u svom domu i želite uštedjeti novac na održavanju u kasnijim godinama, razmislite o odabiru tradicionalnih građevinskih materijala.

Izgled

Kada birate drvene kuće, prirodno je razmišljati o tome kako dobro izgledaju nove kuće. Ali kako će one izgledati za 10 godina? Hoće li vaša drvena obloga i dalje biti lijepa kao sada? Hoće li vaši drveni podovi i dalje biti privlačni nakon što su po njima godinama hodala djeca i kućni ljubimci? Iako nitko ne može sa 100% sigurnošću predvidjeti kako će kuća izgledati za 20, 30 ili 40 godina, postoje neke stvari koje možete učiniti već danas, a koje će pomoći osigurati da vaš dom ostane lijep desetljećima – ne štedite na materijalu, uvijek odaberite puno drvo umjesto kompozita.

Udobnost drvenih kuća

Drvene kuće su mnogo prozračnije od zidanih kuća. Drveni zidovi djeluju kao regulatori vlažnosti zraka. Oni će upijati vlagu kada je ima previše u zraku, a otpuštati je kada je zrak suh. Stoga će zrak u takvoj kući uvijek biti optimalan; ni presuh ni prevlažan. Nedostatak je što je drvene konstrukcije obično teže održavati, zahtijevaju temeljito održavanje i bojanje svakih nekoliko godina. Osim toga, s nekim je vrstama drva lakše raditi nego s drugima. U svakom slučaju, morate se zapitati volite li biti u interijeru napravljenom u potpunosti od drveta, nekima su takve kuće ostvaranje sna iz djetinjstva no ima i ljudi kojima to takve kuće nisu baš za svakodnevni život.

Korištenje

Ako ćete svoju drvenu kuću koristiti samo za praznike i vikende, dobro razmilite želite li da to bude drvena kuća. U nekim slučajevima, jeftinije je odabrati neki drugi materijal. Možda ne izgleda tako lijepo, ali s obzirom na povremeno korištenje, nema razloga zašto biste plaćali skuplje.

Održavanje drvenih kuća

Da biste izgradili i živjeli u drvenoj kući, morat ćete uložiti vrijeme, trud i novac u održavanje. To uključuje sve, od redovitog prozračivanja do bojanja vašeg doma . Ako ste u potrazi za stambenim objektom koji zahtijeva malo ili nimalo održavanja tijekom vremena, držite se tradicionalnih građevinskih materijala.

Sve u svemu, drvene kuće mogle bi se isprva činiti kao odlična ideja: čvrste su, ekološke i izgledaju odlično. Ipak, drvene kuće također zahtijevaju dodatno održavanje koje druge vrste kuća ne zahtijevaju. Oni koji prvi put kupuju kuću trebali bi razmotriti sve moguće troškove prije nego što odaberu drvo za svoj novi dom. No gdje pornaći tvrtke koje se bave izradom drvenih kuća u Hrvatskoj? Naš prijedlog je webportal WebGradnja i njihova rubrika drvenih kuća.

Autor naslovne fotografije Drew Dau

Similar Posts